Mięso

Jakie normy musi spełniać masownica próżniowa do mięsa?

Chcesz, aby produkowane przez ciebie wyroby mięsne były wysokiej jakości, powtarzalne, a ich smak i struktura zachęcały do kolejnych zakupów? Sprawdź, jak może ci w tym pomóc masownica próżniowa do mięsa.

Masownica próżniowa do mięsa – jak działa, zastosowanie

Masownica próżniowa do mięsa to urządzenie służące do uelastyczniania wyrobów mięsnych, aby były bardziej soczyste, smaczne. Proces ten odbywa się automatycznie w hermetycznym bębnie i co istotne, podczas jego wykonywania nie dochodzi do uwalniania białka miofibrylarnego, niszczenia struktury mięsa.

Główną część masownicy stanowi bęben, który może posiadać różne pojemności. Mięso znajdujące się w środku poddawane jest osypywaniu grawitacyjnemu. Ponadto, aby w sposób równomierny krążyło w bębnie, w środku znajdują się jeszcze mieszadła o przystosowanych do tego końcówkach.

Masownica próżniowa do mięsa wyposażona jest także w sterownik, który umożliwia precyzyjne dobranie parametrów do konkretnego rodzaju mięsa, sposobu masowania. Ustawienia te można zapisywać, co przyśpiesza i optymalizuje pracę.

Gdy masowanie zostanie zakończone, bęben się przechyla, co umożliwia swobodne wyciąganie wyrobów mięsnych, a także jego późniejsze czyszczenie.

Masownice do mięs – normy, standardy

Masownica próżniowa jest opisana dokładniej na zfm-online.com/oferta/masownice-prozniowe, tam możesz sprawdzić jej parametry. A co jest ważne? Aby była łatwa i intuicyjna w obsłudze, umożliwiała zaprogramowanie różnych ustawień, standaryzując tym samym jakość wyrobów, a także optymalizując czas oraz koszty produkcji.

Jeśli chodzi o sam proces, zakład mięsny musi mieć możliwość wybrania kierunku i prędkości obrotów bębna, czasu trwania cyklu, a także poziomu podciśnienia w komorze. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wysokiej jakości bez względu na to, jaki rodzaj mięsa poddawany jest masowaniu.

Jakie inne normy, standardy są jeszcze ważne oprócz tego? Należy zwrócić uwagę na wydajność urządzenia. Nigdy nie wykorzystuje się w 100% pojemności bębna, załadunek musi być mniejszy, aby mięso mogło swobodnie się osuwać. Optymalna sytuacja to taka, w której maszyna umożliwia włożenie wsadu wynoszącego ok. 75% pojemności całego bębna.

Ponadto ważna jest szybkość działania, powtarzalność procesów technologicznych oraz wysoka odporność na działanie substancji chemicznych. Na końcu warto sprawdzić, w jaki sposób urządzenie należy czyścić, czy nie znajdują się w nim trudnodostępne elementy. Zachowanie standardów higienicznych w zakładach spożywczych to podstawa.

Na co zwracać uwagę, wybierając masownicę do mięsa?

Pierwszym i najważniejszym parametrem będzie pojemność bębna, zbiornika. Może ona wynosić od 400 l do nawet 1000 l, tutaj wiele zależy od wielkości zakładu, a także szerokości jego oferty. I podkreślmy jeszcze raz, że pojemność bębna nigdy nie wynosi tyle samo, co pojemność wsadu, trzeba to uwzględnić podczas zakupów.

Natomiast, ze względu na optymalizację kosztów, należy zwrócić uwagę na to, aby urządzenie było energooszczędne, ile prądu pobiera podczas pracy. Ostatnią, lecz nie mniej istotną kwestią, jest intuicyjność obsługi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *